Astrologie-geschiedenis

Astrologie is de leer die het verband beschrijft tussen het toekomst van mensen en gebeurtenissen op aarde en de stand van de hemellichamen. De naam "astrologie" is afgeleid van het Griekse αστρολογια, "sterrenkunde", een samenstelling van άστρον (astron, ster of sterrenbeeld) en λογος (logos, dit betekent onder meer theorie).

Het gaat vooral om de samenhang tussen de bewegingen van de zon, maan en planeten. In de Oudheid werden de planeten overigens ook als "sterren" aangeduid.

Reeds in de oudheid ontdekten mensen regelmaat in de bewegingen van de lichtpunten aan de hemel (sterren en planeten) en probeerden die te beschrijven. Zeker in gebieden waar het klimaat mooie onbewolkte nachten bood, kon men zich gaan verdiepen in aan wat er aan de hemel stond. Diverse opvallende lichtpunten kregen een naam en hun baan aan de hemel werd gevolgd. Niet alleen individuele lichtpunten kregen een naam. Ook (schijnbare) samenstellingen van die punten, de zogenaamde sterrenbeelden of 'tekens' kregen een naam zoals 'Stier', 'Boogschutter' en dergelijke. De schijnbare band langs de hemel waarin deze sterrenbeelden staan en waarlangs ze lijken te bewegen gedurende het jaar, wordt wel de 'Dierenriem' genoemd.


Zodiac of dierenriem, fragment van een middeleeuwse schildering.